Lichaamsbewustzijn - Anke - Kinesiste

19 februari 2021

Kine? Meer dan je denkt…

Kinesitherapie richt zich op veel meer dan enkel en alleen ons fysiek functioneren. Al tijdens onze basisopleiding werden we attent gemaakt op het belang van een biopsychosociale benadering van de gezondheidsproblemen van onze patiënten. We brengen psychologische, emotionele en omgevingsfactoren in kaart en houden op deze manier rekening met de persoon achter de klacht. Een framework dat hiervoor vaak gebruikt wordt is het ICF-model (International Classification of Functioning, Disability and Health) dat uitgaat van de World Health Organization.

In praktijk blijkt dit echter helemaal geen evidentie te zijn. Al te vaak gaat dit - naar mijn mening cruciale - aspect van een kinesitherapeutische behandeling verloren. Hier willen we dan ook bij Puur Zuid het verschil maken: stil staan en tijd maken om te luisteren naar hoe je je echt voelt. Voor vele patiënten blijkt dat voelen trouwens een hele opgave te zijn. Subtiele signalen bij bijvoorbeeld voortdurende stress worden in de rush van alledag niet of amper opgemerkt, grenzen worden overschreden.

Ook daarom kan je hier terecht voor lichaamsbewustzijnsoefeningen. Opnieuw bewust worden van wat er in je lijf leeft leert eigen grenzen te stellen. Je bent in staat deze signalen die je lichaam uitzendt op te pikken en hier op in te spelen. Verschillende wetenschappelijke studies konden aantonen dat een verbetering in lichaamsbewustzijn zorgt voor een afname van pijn, angst, depressieve gevoelens en een toename in de kwaliteit van leven.

In onze steeds drukker wordende maatschappij waar alles sneller, beter en meer moet zijn, kan ik via lichaamsbewustwording op deze manier zeker en vast een steentje bijdragen!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x