Zoë - Osteopathie, meer dan het losmaken van beperkingen: een kijk op het effect van burn-out.

2 maart 2022

In mijn zorgverlening als osteopaat ondervind ik dat burn-out een vaker voorkomende klacht is. Ook het onbegrip van de maatschappij dat hierbij komt kijken, gaf mij het idee om hier verder onderzoek naar te doen. Ik ben gestart met een studie bij enkele cliënten over het effect van osteopathie op de klachten gerelateerd aan burn-out.

De behandeling heeft hierbij het doel om de orthosympatische activiteit van het lichaam te verlagen waardoor er meer ontspanning kan komen. Het orthosympatische zenuwstelsel zet ons in een vechttoestand met een verhoogde alertheid waardoor al de energie in het lichaam naar de levensnoodzakelijke functies wordt geleverd. Dit voornamelijk naar hart en longen om te kunnen overleven en met als gevolg dat de andere organen minder energie gaan krijgen (waaronder bijvoorbeeld maag en darmen). Een burn-out ontstaat als een persoon niet uit de fase van alertheid kan komen en er dus geen nieuwe energie wordt gemaakt. Je geraakt opgebrand. Dit heeft een groot effect op iemands leven: fysiek, psychologisch, emotioneel en gedragsmatig. Bijvoorbeeld klachten als depressie, vermoeidheid, slaapproblemen en concentratiestoornissen, maar ook hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, spanning in de nek en schouders en een verminderd libido zijn vaak voorkomende symptomen.

Als osteopaat haal ik het lichaam uit de fase van alertheid en herstel de balans in het hormoonstelsel. Hiermee wordt de stress-as beïnvloed, welke samenhangt met het hormoonsysteem. Deze as bestaat uit de hypothalamus, hypofyse en de bijnierschors. Bij een burn-out is deze overbelast en uitgeput. Door bepaalde technieken die werken op het reduceren van de alertheid van het lichaam, kan er een normalisatie plaatsvinden van dit onevenwicht. Verder gaan we naast de fysieke klachten ook kijken naar het gehele lichaam en de oorzaak van burn-out.

Als besluit van dit onderzoek heb ik ondervonden dat er op korte termijn een positief fysiek effect is na ongeveer 3 behandelingen verspreid op een termijn van 1 à 2 maanden, gecombineerd met het opvolgen van voedingsadvies. Cliënten rapporteerden een vermindering van fysieke klachten en het ervaren van een algemeen gelukkiger gevoel.

Kamp jij ook met een burn-out en ben je op zoek naar een holistisch herstel van je lichaam? Neem gerust contact op met Zoë Maebe via zoe@puurzuid.be of hieronder:

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x