Breng meer plezier in je leven

29 augustus 2022

Vakantietijd, een periode in het jaar waar we veel mensen ontmoeten, even kunnen loskomen van de dagelijkse ritmes en het leven meer nemen zoals het op ons af komt. We gaan op zoek naar nieuwe belevenissen en proberen fijne herinneringen te verzamelen. We verbinden ons met het gevoel van plezier en vreugde en boosten daarbij onze energievoorraden.

Als we dan weer aan het werk gaan en onze dagelijkse verplichtingen terug opnemen, merken we dat onze energievoorraad stilaan verminderd. We vergeten weer hoe we plezier kunnen maken en storten ons op de serieuze wereld van de dagelijkse routines. Plezier maken komt op de achtergrond te staan.

Toch hebben we plezier nodig in ons leven. Volgens verschillende onderzoeken helpt het om ons stressniveau te verlagen, spanning in ons lichaam te verminderen en ons immuunsysteem te ondersteunen. In relaties met anderen helpt samen plezier hebben beter te verbinden en de relatie te verdiepen. Een oproep dus om meer plezier in je leven te brengen.

Hoe doe je dat dan?

Ga op zoek naar activiteiten die jou plezier opleveren. Denk eens terug aan wat je als kind fijn vond om te doen, naar iets waar je geen tijd meer voor maakt, naar de activiteiten die je doen glimlachen, soms zelfs vanzelfsprekende ervaringen die je energie opleveren. Het kan verruimend zijn met de mensen in je omgeving hierover in gesprek te gaan. Iedereen heeft een andere ervaring met plezierige activiteiten. Een idee van de ander kan het vuur bij jou aanwakkeren.

Gebruik het enthousiasme van je jonge ik.

Als jong kind ga je opzoek naar avontuur en maak je contact met de dingen die jou plezier opleveren, vanuit een onschuld en naïviteit. Je bent niet bezig met hoe anderen over je denken en welke kritiek je krijgt. Je gaat op ontdekking in de grote weidse wereld die iets weg heeft van een speeltuin. Vanuit dit perspectief wordt je hart geopend en kan de liefde en de positiviteit weer stromen.

Durf

Plezier heeft iets van verliefd worden. Je hart gaat open, je voelt de tintelingen in je lichaam en je verlangen wordt aangewakkerd. Jammer genoeg hebben we doorheen ons leven geleerd dat verliefdheid heel wat narigheid met zich kan meebrengen. Verlies en afwijzing liggen op de loer. We worden hierdoor bang en sluiten ons hart voor ervaringen die ons een gevoel van verliefdheid en passie geven. Durf weer verliefd te worden, passie te voelen en plezier toelaten.

Ervaar in het moment

Natuurlijk komt er een einde aan elk plezier. Ga hier bewust mee om. Besef dat dit moment erg waardevolle ervaringen in zich draagt. Als je connecteert met wat je in het hier en nu ervaart, verdiep je het gevoel van plezier. In het moment laadt je weer op en maak je fijne herinneringen.

Zonder geldgewin

In onze maatschappij geldt de stelregel: ‘Time is money’. Het fenomeen dat mensen van hun hobby een professionele carrière maken, haalt het niveau van plezier naar beneden. ‘Moeten’ en hoge standaards brengen momenten van ten volle genieten, knoeien, fouten maken en weer opnieuw beginnen in het gedrang. Dit zijn juist de ingrediënten voor plezier. Laat even de financiële winst achterwege en kijk naar de energiewinst voor jezelf. Zoek een activiteit waarbij je met een glimlach fouten kan maken en helemaal terug van nul kan beginnen. Het gaat om de weg van het leren, niet om het resultaat.

Planning

Maak bewust ruimte in je agenda en houd die ruimte vrij voor plezier. Telkens als je je agenda bekijkt word je herinnerd aan het feit dat je probeert om de funfactor te vergroten in je leven. Door deze herinnering wordt er een verlangen aangewakkerd. Je gaat uitkijken naar het moment en je gaat je afvragen wat jou nog meer plezier kan opleveren. Deze nieuwsgierige verlangende blik geeft al plezier van te voren.


Bron: Eer artikel geschreven door Elke Van Avondt, onze psychotherapeute & relatietherapeute.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x