Hoe zit het met angst?

25 januari 2023

In het nieuws krijgen we vaak te kampen met verhalen en gebeurtenissen waarvan we bang of angstig worden. Dat is niet abnormaal. Het laat zien dat we een zorgzame samenleving zijn en dat we het belangrijk vinden dat kinderen ongeschonden kunnen opgroeien. Datgene waar we angst voor hebben, vinden we belangrijk.

Angst wordt pas een probleem als het ons denken gaat overnemen. Er is een verschil tussen betrokken zijn en angstig zijn. Als angst zorgt voor een vorm van betrokkenheid, dan hoeft het niet negatief te zijn. Hoe kunnen we een balans vinden tussen bang en betrokken zijn? Daarbij kan het helpen om een langetermijnvisie te hanteren om perspectief te kunnen houden.

Emoties laten zien wat onze waarden zijn en die maken een groot deel uit van onze identiteit en persoonlijkheid. Emoties onderdrukken heeft dus geen zin. Angst als emotie is in essentie een reactie op potentieel gevaar. Het behoedt ons. Van nature zijn we dus gefocust op gevaar. Echter is niet alle gevaar even gevaarlijk en hebben we vaak onnodig veel angst wat onze gedachten en emoties dan gaat beheersen.

Gelukkig wordt er steeds meer gesproken over angst, burn-out en andere geestelijke problemen waar we als mens tegenaan lopen. Onze samenleving is sterk aan het veranderen. Er komt steeds meer opstand voor datgene wat jarenlang als taboe werd aanschouwd. We hebben dan ook meer liefde nodig om de uitdagingen van het leven aan te kunnen. Elke mens telt en elke mens is uniek. Dat is ook waar we bij Puur Zuid vanuit gaan. We kijken met een holistische blik naar ieder individu en luisteren naar ieder zijn eigen verhaal.


Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel van De Standaard: https://m.standaard.be/cnt/dmf20230112_96444786

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x