Transgenderzorg - Ludwina - Lichaamsgericht psychotherapeute

11 februari 2021

Handen tekort voor Transgenderzorg

Afgelopen maand waren er een aantal berichten te lezen in de media dat er een tekort is aan hulpverlening voor transpersonen. Het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent ontving een record aantal aanvragen. De wachtlijsten lopen op tot anderhalf jaar, wat erg lang is in een transitieproces. Dit proces gaat vaak gepaard met een verhoogde kwetsbaarheid, stressgerelateerde en psychische klachten. In tussentijds raadt Professor Guy T'Sjoen, diensthoofd van het Centrum, aan om lokale hulpverlening op te zoeken.

Wat is gender?
Je wordt met mannelijke en/of vrouwelijke geslachtskenmerken geboren, dat is je sekse. Het concept gender slaat op de verwachtingen (kenmerken, eigenschappen,…) die de samenleving creëert rond wat mannelijk en wat vrouwelijk is. Deze verwachtingen zijn cultureel en sociaal bepaald en bepalen mee welke ‘genderrol’ je opneemt. Deze rol kan echter verschillen van hoe je je vanbinnen voelt (je genderidentiteit) en hoe je dit uit (genderexpressie) en er voor zorgen dat je het gevoel hebt niet helemaal jezelf te kunnen of mogen zijn.

Bij Puur Zuid staan we met onze armen open voor diversiteit in het algemeen. We gaan er van uit dat iedereen voluit zichzelf mag zijn. We hebben ook de nodige expertise in huis rond het thema ‘gender’ specifiek en gender-gerelateerde klachten zoals (psychische en fysieke) stress.

Heb je gender-gerelateerde vragen over jezelf, je kind, je partner,… Sta je op de wachtlijst van het UZ Gent en duurt het wel erg lang? Wil je hier over spreken? Wil je je eigen proces aangaan? Wees dan van harte welkom bij mij.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/13/trans-personen-getuigen-over-lange-wachtlijsten/

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x