Ingrediënten voor een gezonde relatie - Elke

5 mei 2022

Of we single zijn, aan het daten met iemand, of reeds jaren samen zijn, een relatie willen we op een gezonde manier kunnen beleven. Helaas lukt dit niet altijd. Elke relatie kent zijn eigen patroon.

Wat heeft een relatie nodig om een gezond patroon te vertonen? De basisingrediënten zijn liefde en vertrouwen. Elkaar graag zien zonder enige voorwaarde geeft het fundament zodat ieder zich kan openstellen in kwetsbaarheid. Het vertrouwen kunnen geven en vinden om die liefdevolle aanvaarding te mogen ontvangen van de ander. Om dit vertrouwen te vinden is er liefde nodig.

Die liefde kent verschillende vormen: de opofferende liefde, het speciaal en uniek-zijn voor de ander, en de vriendschappelijke liefde. Het deel van de liefde waarbij je je eigen behoefte op de achtergrond stelt voor de ander en zorg draagt zonder er iets voor terug te verlangen omhelst de opofferende vorm. Binnen een gezonde relatie bestaat er hier een wederkerigheid wat zorgt voor een gevoel van rechtvaardigheid. Het geven aan de ander als het ontvangen van maakt een constante heen- en weer beweging.

In onze relatie willen we allemaal uniek en speciaal gevonden worden. Elkaar het gevoel geven dat we belangrijk zijn voor elkaar maakt deel uit van een liefdevolle verbinding. De vriendschappelijke liefde van de ander geeft ons de kans om gewoon mens te zijn, fouten te maken, en toch de steun van de ander te kunnen ontvangen. Ook wanneer één van de partners het moeilijk heeft met ervaringen in het leven of de relatie wordt uitgedaagd brengt vriendschappelijke liefde de nodige warmte en steun.

Uit deze drie liefdesvormen vloeit vertrouwen voort. Vertrouwen dat je zorg kan ontvangen en mag geven, dat je een bijzondere plek in het leven van de ander hebt en de ander bij jou, dat er iemand is om je te steunen in fijne en moeilijke tijden.

Ook autonomie en verbinding

Naast liefde en vertrouwen hebben autonomie en verbinding ook een belangrijke plek in een gezonde relatie. Ieder van ons heeft ruimte nodig om autonoom te kunnen functioneren. De eigen behoefte, wensen, dromen en doelen najagen geeft een mens voldoening. Binnen een gezonde relatie krijgt ieder een gelijkwaardige kans om dit te kunnen doen.

In verbinding gaan met de ander om terug de heelheid van de relatie te beleven, de warmte van het partnerschap te kunnen ontvangen, vraagt om openheid en kwetsbaarheid.

Steeds 100%?

Natuurlijk bestaat het leven niet uit perfectie. ‘We moeten leren om ongelukkig te kunnen zijn’, zegt Dirk De Wachter in zijn laatste boek. Relaties kennen nu eenmaal mindere momenten.

Het gaat om goed genoeg. Een goed-genoeg waarin het heen-en-weer van geven en nemen, van autonomie en verbinding in beweging blijft. Om deze beweging vol te houden is er een open en kwetsbare communicatie nodig. Het gaat om een communicatie waarin je de ander durft te vertellen wat je nodig hebt of wat je niet wil, wat je raakt of je interesse niet kent. En daarbovenop vertrouwen dat deze openheid kan en mag.

Onze oude wonden in de weg

Het vertrouwen tot open en eerlijke communicatie hebben we in eerdere relaties geleerd, al van kinds af. Zelfs als de huidige relatie niet helemaal gezond is voor ons, hebben we geleerd om op een bepaalde manier in die relatie mee te gaan. We reageren vanuit de oude wonden met oude patronen op nieuwe omstandigheden.

In vele gevallen proberen we dan de ander te veranderen. Helaas lukt dit niet. Controle over de ander kunnen we niet nemen. De ander is verantwoordelijk voor zijn/haar gedrag en heeft daar zelf controle over. We kunnen enkel voor ons eigen gedrag en onze oude pijnen verantwoordelijkheid dragen en hierin verandering teweeg brengen.

De psychotherapeuten in het Puurzuid-team kunnen je helpen naar je eigen aandeel te kijken. Maak gerust een afspraak met één van hen.

Natuurlijk kunnen jullie ook samen een afspraak maken voor relatieterapie bij Elke.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x